Razmjena pisaca s Bugarskom

OBJAVLJENO: četvrtak, 14.09.2023.
Razmjena Bugarska

U sklopu razmjene pisaca s Bugarskom u Zagrebu gostuju bugarske pjesnikinje Poli Mukanova i Lora Dinkova.

Gostovanje će se održati u četvrtak, 21. rujna 2023. u 18.30 satiu Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, Zagreb.

Moderirat će Ivan Herceg, a s bugarskoga prevoditi Paula Ćaćić.

Program se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba.

 

Poli Mukanova (Sofija, 1980.)  bugarska je pjesnikinja, prozaistica i urednica e-časopisa Сборищенатрубадури(Sborište na trubaduri). Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sofijskoga sveučilišta. Predaje na Fakultetu za knjižničarstvo i informacijske tehnologije u Sofiji. Objavila je sljedeće knjige: Миговевкибритенакутийка(„Trenuci u kutiji šibica“, 2009., poezija), Амоr fati: фрагменти(Amor fati: fragmenti, 2012., proza), Мидите имат две страни(„Školjke imaju dvije strane“, 2015., poezija), Сизиф дали е бил щастлив? : кратка проза.(„Je li Sizif bio sretan? : kratka proza“, 2022.) i Пристан за отшелници: стихове и фрагменти.(„Pristanište za odmetnike: stihovi i fragmenti“, 2022.).

 

 

Lora Dinkova (Sofija, 1988.) nagrađivana je bugarska pjesnikinja čije su pjesme prevedene na nekoliko svjetskih jezika. Radi kao profesorica bugarskog jezika i književnosti. Doktorirala je na Katedri za bugarsku književnost na Sofijskom sveučilištu „Sv. Kliment Ohridski“. Objavila je tri zbirke poezije: Отключено безвремие („Otključana  bezvremenost“, 2012.), Осиновени думи („Usvojene riječi“, 2014.) i Диагноза тишина(Dijagnoza  tišina, 2018.).