Razmjena pisaca s Italijom: Nadia Terranova

OBJAVLJENO: utorak, 15.11.2022.
Razmjena pisaca s Italijom: Nadia Terranova - vizual

U utorak, 22. studenoga 2022. u 18 sati u Vili Arko (Basaričekova 24, Zagreb) gostuje talijanska spisateljica Nadia Terranova.

Razgovor će voditi književna kritičarka Serena Todesco.

Konsekutivni prijevod: Erika Koporčić

 

Nadia Terranova (Messina, 1978.) talijanska je spisateljica i novinarka. Diplomirala je i doktorirala na studiju filozofije u Messini i Cataniji. Od 2003. živi i radi u Rimu. Svojim književnim prvijencem "Naopake godine" (Gli anni alverso) zadobila je pozornost čitatelja i književne kritike te osvojila brojne nagrade. La Repubblica uvrstila ga je među deset najljepših romana objavljenih od 2009. do 2019.
Roman "Zbogom, duhovi" bio je u užem izboru za nagrade Premio Strega 2019. i Premio Intersezioni Italia–Russia 2019., a osvojio je Premio Subiaco Città del Libro, Premio Alassio Centolibri, Premio Martoglio i Premio Letterario Mario La Cava. Odmah po izlasku uvršten je među deset najboljih knjiga u 2018., prema izboru kulturnog magazina La Lettura (Corriere della Sera).
Usporedno s fikcijom Nadia Terranova objavljuje knjige za djecu te piše za dnevni list La Repubblica i druge periodične publikacije. Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika.

 

Serena Todesco rođena je na Siciliji, u Messini, a prije dolaska u Zagreb živjela je nekoliko godina u Emiliji Romagni i u Rimu, potom u Irskoj i Belgiji. Prevodi književne i tehničke tekstove s engleskog, francuskog i hrvatskog na talijanski te s talijanskog na engleski. Književna je kritičarka i bavi se proučavanjem suvremene talijanske proze, osobito ženskog pisma. Bavi se pitanjima identiteta, oblika ženske (auto)subjektivizacije i problemima vezanim za različitost talijanskog juga. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim konferencijama, vodila seminare posvećene spisateljicama sa Sicilije i talijanskog juga te je objavila mnogo radova u časopisima i zbornicima, osobito posvećenih autoricama koje tematiziraju talijanski jug i/ili majčinstvo (Elena Ferrante, Michela Murgia, Anna Maria Ortese, Maria Rosa Cutrufelli, Nadia Terranova, Maria Attanasio, Giuliana Saladino, Maria Occhipinti, Viola Di Grado, Slavenka Drakulić). Autorica je dviju monografija: “Tracce a margine” (Pungitopo 2017) i “Campo a due” (Giulio Perrone Editore, 2021).