TUŽNA VIJEST: Umro je Dževad Karahasan

OBJAVLJENO: subota, 20.05.2023.
Dževad Karahasan - fotografija

Naš član, jedan je od najznačajnijih glasova europske književnosti, autor, esejist i književnik, Dževad Karahasan preminuo je u 70. godini nakon teške bolesti.

Dževad Karahasan rođen je u Tomislavgradu 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao dramaturg, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te predavao na Sveučilištu u Göttingenu.

Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti Izraz u Sarajevu te selektor, predsjednik ili član žirija uglednih kazališnih festivala. Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovijetke i studije objavljivao je u gotovo svim uglednim europskim časopisima u Sarajevu, Ber­linu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu...

Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika, a dobio je i brojne nagrada za svoj književni rad. Godine 2020. je nagrađen najprestižnijim njemačkim književnim priznanjem, Goetheovom nagradom, koju dodjeljuje grad Frankfurt.

Napisao je zbirke pripovijedaka, romane, drame, eseje, kazališne kritike... Među najvažnijim knjigama su mu romani "Što pepeo priča", "Istočni diwan", "Šahrijarov prsten", "Sara i Serafina", "Noćno vijeće" i romaneskna trilogija "Sjeme smrti", "Utjeha noćnog neba" i "Miris straha". Lani je objavio roman "Uvod u lebdenje". Karahasan je objavio i zbirke pripovijedaka "Kraljevske legende", "Kuća za umorne", "Izvještaji iz tamnog vilajeta, drame "Kralju ipak ne sviđa se gluma" i "Misionari", baš kao i esejističke knjige "O jeziku i strahu", "Dnevnik selidbe", "Knjiga vrtova", "Dnevnik melankolije"... 

Foto: PIXSELL/Duško Marušić