TUŽNA VIJEST: Umro je Igor Rogina

OBJAVLJENO: srijeda, 21.09.2022.
rogina

Igor Rogina rođen je 1974. g. u Osijeku, a umro je u Zagrebu 2022. godine.

Živio u Đakovu, gdje je završio osnovnu školu, nakon čega se još školovao u Zagrebu (SŠUP) i Osijeku (EUBOC i Filozofski fakultet – Studij kroatistike)
Sredinom 90-ih seli u Osijek i za vrijeme ‘mirne integracije Podunavlja i Baranje’, radi u školstvu (u Republici Mađarskoj – Mohácsu i u mjestima Slavonije i Baranje: Šećerani, Osijeku, Đakovu, Levanjskoj Varoši i Trnavi) te kao povremeni novinski dopisnik dnevnih novina OSJEČKI DOM i tadašnjeg kontroverznog društveno-političkog tjednika BUMERANG (u kojem objavljuje pod redakcijskim pseudonimom Joško Caerev).
Još za vrijeme studentskih dana, jedan je od prvih aktivista slavonske, poslijeratne civilne (lijevo orijentirane) scene i jedan od osnivača više udruga mladih, kao i Foruma mladih Hrvatske u kojem obnaša funkcije potpredsjednika osječkog gradskog ogranka i potpredsjednika Županijske organizacije Slavonije i Baranje.
Poeziju, prozu i dramske tekstove objavljivao u hrvatskoj časopisnoj periodici (Quorum, Revija, Aleph, Plima, Skult, Ogled…) i vlastitim autorskim zbirkama:
Vodio nekoliko blogova i web-stranica, a neko vrijeme dramatizirao (većinom predstave za djecu) djela drugih autora za potrebe dviju manjih osječkih kazališnih scena.
Godine 2004. seli u Zagreb, gdje piše dijaloge za prvu hrvatsku TV-novelu – četverogodišnji serijal u produkciji Redakcije dramskog programa RTL-a, Hrvatska.
Od 2006. član je Hrvatskog društva pisaca, kada pokreće i uređuje biblioteku Stinky – knjiga za džep, a kasnije i biblioteku Slobodni pokret, u kojima je obradio desetak knjiga raznih autora i književnih formi.
Radio na pripremama nekoliko zbornika radova, monografija, antologija, izložaba, koncerata, performansa i (zbog prirode posla) duže je od 10 godina bio jedan od organizacijskih voditelja manifestacije Zagrebačko histrionski ljeto na Opatovini, međunarodnih festivala: cabareta Gumbekovi dani i komedije Bobijevi dani smijeha; bio i jedan od izvršnih producenata za 50-ak kazališnih premijera te organizator više stotina kazališnih izvedbi u Zagrebu, po mjestima čitave RH i u nekoliko zemalja Regije.
Uredio je više (proznih, poetskih i esejskih) zbirki uradaka drugih pisaca te tekstualno i likovno oblikovao niz knjižnih i elektronskih izdanja, programskih knjižica, plakata, afisha, letaka, web stranica i propagandnih materijala za nekoliko kazališta i izdavačkih kuća.
Radio je u kazalištima Vedra scena i theaterKRAJvrata u Osijeku te u Teatru Rugantino, Izdavaštvu TEXT-grupa, Kazališnoj produkciji Trag CRVENO i u GD Histrion u Zagrebu.