Žarko Paić dobitnik Nagrade "Višnja Machiedo"

OBJAVLJENO: srijeda, 26.06.2024.
Žarko Paić
Foto: Hrvoje Grgić

 

Ovogodišnju nagradu Hrvatskoga P.E.N. centra "Višnja Machiedo" za najbolje književno-esejističko djelo dobio je naš član Žarko Paić za knjigu eseja Antonin Artaud: Sunce i mahnitost (Litteris, 2023.).

Sibila Petlevski je u ime prosudbenoga povjerenstva pročitala obrazloženje nagrade u kojem je istaknula kako je Žarko Paić autor čija je praksa mišljenja dosljedno izvedena, stilski briljantna i uvjerljiva.

"Ne treba sumnjati da jedan od glavnih razloga njegove esejističke vrsnoće i u tome što je Paić autor koji beskompromisno vjeruje u ono što govori", ocijenila je Petlevski, koja smatra kako je Paić na europskoj i svjetskoj razini postigao respektabilan status teoretičara s područja teorije umjetnosti i estetike.

Paićev stil je glas njegova uma, nije drven nego je iskričav zahvaljujući idejama i vatren u somatskoj dimenziji stila mišljenja, rekla je Petlevski i dodala kako je to došlo do izražaja kroz usklađenost, rekli bismo čak organičku povezanost odabranih artaudovskih tema i motiva i njihove provedbe u praksi mišljenja.

Istaknula je kako Paićeva knjiga ne govori o Artaudu nego iz Artauda pa je to mjesto govorenja "iz" važna točka Paićeva dijaloga s filozofima.

Nagrada "Višnja Machiedo", koju je Hrvatski P.E.N. centar ustanovio 2013. godine, dodjeljuje se svake godine za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj.