Aida Bagić

Aida Bagić rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je opću lingvistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala političke znanosti na Sveučilištu Massachusetts, u Amherstu, SAD. Sudjelovala je u osnivanju feminističkih i mirovnih organizacija, radi kao istraživačica i konzultantica.

Poeziju i prozu objavljivala je u Modroj lasti, Quorumu, ProFemini, Zarezu, Poeziji, časopisima RE i Riječi, Knjigomatu, Večernjem listu, 3. programu Hrvatskog radija i na raznim internetskim portalima.

Objavila je zbirku pjesama Ako se zovem Sylvia (Aora, Zagreb, 2007.) i kratkih proza Znam li ja gdje živim (Zoro, Zagreb, 2012.). Pojedine pjesme su joj prevedene na njemački (Relations, Literarisches magazin 1-2/2009.), engleski, poljski i slovenski (Pobocza, 1 (31)/2008.), a nekoliko je uvršteno u Antologiju jutra poezije (Zagreb, 2010.). Kratka priča «Galjonen» uvrštena je u zbornik Da sam Šejn (Konzor, 2007.), a «Nizvodno, rijekama» u 20+1 najbolja priča za ljeto 2014. (Brod knjižara, 2014.)

Izbor internetskih poveznica s književnim tekstovima:
Kratka priča je ženskog roda, festival kratkopričašica – Zagorki u čast: http://kratkaprica.bloger.index.hr/post/bagic-aida/2311955.aspx (2010., 2011.)
«Dragoj L., o tome tko je pjesnikinja», http://www.cunterview.net/index.php/Izlozbe-/-Osvrti/Dragoj-L.-o-tome-tko-je-pjesnikinja.html (Cunterview.net, 17.4.2008.)
Prijevodi pjesama na poljski i slovenski: http://kwartalnik-pobocza.pl/pob31/abagic.html (Pobocza, 1 (31)/2008.)
«Gubitak sjećanja nije poremećaj»: http://www.zarez.hr/clanci/gubitak-sjecanja-nije-poremecaj (Zarez, 159, 15.7. 2005.)

Izbor stručnih i publicističkih radova:
- (2006.) „Kada su volonteri—volonterke? Rodna dimenzija promocije volonterstva u Hrvatskoj“, u: Škrabalo, Marina et al. (ur.) Mobilizacija i razvoj zajednica u Hrvatskoj. Zagreb: MAP Savjetovanja d.o.o.
- (2006.) „Od zrinjevačkog parka do saborske galerije—i natrag na ulicu. Studija slučaja drušvene zatvorenosti: dinamika marginalizacije seksualnih i rodnih manjina tijekom 2005. godine“, u Goldstein, Simona (ur.) Otvorenost društva: Hrvatska 2006. Zagreb: Idemo (u koautorstvu s Vesnom Kesić).
- (2004.) „Women’s Organizing in Post-Yugoslav Countries: Talking about ‘Donors'’’, u: Gould, Jeremy and Henrik Secher Marcussen (eds.): Ethnographies of Aid, Occasional Paper Series, International Development Studies at Roskilde University. (Pretisnuto u: Ferree, Myra Marx and Aili Mari Tripp (eds.) Global Feminism. Transnational Women's Activism, Organizing, and Human Rights. New York and London: New York University Press, 2006.)
- (2003.) „Sabiranje ženskih sjećanja: Centar za žene žrtve rata kao mjesto susreta i razilaženja“, u: Kesić, Vesna, Vesna Janković and Biljana Bijelić (ur.) Žene obnavljaju sjećanja. Zagreb: Centar za žene žrtve rata.
- (2002.) S evaluacijom na TI!: evaluacijski priručnik za civilne inicijative. Sarajevo: Quaker Peace and Social Witness (u koautorstvu s Marinom Škrabalo i drugima)
- (2000.) „Samo za žene. Bilješke o autonomnim ženskim prostorima“, u: Treća, 1 (2).  Zagreb: Centar za ženske studije.