Životopis

Aleksandra Orlić

Aleksandra Orlić, spisateljica, pjesnikinja, fotografkinja, urednica i novinarka, rođena je 1974. u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirala je povijest umjetnosti i njemački jezik i književnost, gdje je diplomirala s temom 'Videoinstalacije u Hrvatskoj od 1974. do 1998. godine' kod profesora Zvonka Makovića.

 

Tijekom dvadesetogodišnje karijere u kulturi i medijima radila je kao glavna urednica magazina Cosmopolitan, koordinatorica uredništva Adria Medije Zagreb, urednica kulture magazina Gala Style, pokrenula je i vodila web stranice časopisa Sensa, Klik i Cosmopolitan te surađivala s TV kućama radeći kao scenaristica, copywriterica i reality show konzultantica. Kao vanjska suradnica pisala je za Treći program Hrvatskog radija te časopise Zarez, Globus, Vijenac, Hrvatski filmski ljetopis, Zapisi, Viva, Svijet, Playboy, Metro i Up&Underground. Prvu poeziju i kratke priče objavljuje početkom dvijetisućitih u časopisima za književnost – Quorum i Tema te zborniku 'Ekran priče'.

 

Dosad je imala i šest samostalnih izložbi fotografija - 'Ptice na žicama', Gjuro II., 1998.; 'Blue(s)', Muzejsko-galerijski prostor Kula Veli Lošinj, 2011.; '5 km/h', Galerija Kranjčar, 2018.; 'Anima, druga lica Zagreba i Rovinja', Muzej grada Rovinja, 2020. i Muzej grada Zagreba, 2021. te 'Vertigo', Kulturni centar Mesnička, 2022.

 

Objavljene knjige:

'U mjerilu 1:100.000', zbirka poezije, Naklada MD, Zagreb, 2005.

'Bio jednom kraj', roman, VBZ, Zagreb, 2012.

'Ako ikad', roman, Hena com, Zagreb, 2017.

'Dvije noći u Barceloni', roman, Hena com, Zagreb 2018.

 

Autor fotografije: Goran Čižmešija

Književni opus