Alen Kapidžić

Rođen 20. 10. 1974. u Gospiću.

Završio Elektrotehničku školu i Kroatistiku u Rijeci.
Tijekom studija Kroatistike na Filozofskom fakultetu u Rijeci uređivao i pisao u internom fakultetskom artzinu "Off Skroz", uređivao blok proze u studentskom časopisu za kulturu i književnost "Iže", surađivao sa studentskim listom "Kacot", radio kao novinar na radio postaji Svid Radio. Napisao (u suradnji s Enverom Krivcem), grafički pripremio i objavio roman "Piknik" (1999.); s proznim tekstom "E.P. Junk" na natječajima "Drago Gervais" te Biblioteke 90° ušao u uži izbor za nagrade. Na natječaju za kratku priču Književnog kruga iz Karlovca 2002. osvojio drugu nagradu, 2003. i 2004. ušao među deset najboljih, a 2006. osvojio prvu nagradu. Na natječaju za kratku znanstvenofantastičnu priču Istrakon 2003, 2004. i 2006. uvršten u zbirke priča "Bolja polovica" (2004.), "Ispod i iznad" (2005.) i "Krivo stvoreni" (2007.) 2006. objavljuje SF priču "Sjekira" u SFerakonskoj zbirci "Trinaesti krug bezdana".
U proljeće 2005. godine zajedno sa Zlatkom Ožanićem i Diegom Sobolom razrađuje ideju o pokretanju edicije Katapult namijenjene neafirmiranim piscima i spisateljicama. U ljeto 2005. godine, kao prvu knjigu u ediciji Katapult, objavljuje roman "Smeće" (radnog naslova "E.P. Junk") napisan u suradnji s Enverom Krivcem i Mišom Novkovićem. Početkom 2006. s Ožanićem i Sobolom osniva udrugu Katapult za edukaciju u izdavaštvu. U udruzi je obnašao dužnost predsjednika i voditelja uredničkog tima. 2007. dobio nagradu Volonter godine Grada Rijeke. 2008. godine objavio "Noć uz Rijeku" svoj treći roman i prvi samostalni. Tijekom 2008. završava tečaj kreativnog pisanja u organizaciji udruge Katapult koji je vodila Daša Drndić.
Uredio je za izdavački obrt ZIGO nekoliko proznih knjiga među kojima i roman Jasne Šurine "Hana, reci cvrčak" koji je ušao u uži izbor za nagradu Fran Galović za godinu 2007.
Tijekom zime 2009. gostovao u nedjeljnom talk showu Ivice Prtenjače "Kava i kolači" u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu te na mini turneji po Srbiji (Kikinda, Zrenjanin, Beograd i Pančevo) u organizaciji festivala "Kiknda short".
U proljeće 2010. sudjeluje na radionici pisanja scenarija koju je vodila Dijana Merdanović i na kratkom tečaju pisanja kratke priče koju je vodila Ivana Sajko. Od 29. 6. do 4. 7. 2010. sudjelovao na 5. festivalu kratke priče "Kikinda short" u Kikindi i Beogradu. Iste godine bio član žirija za dodjelu prve nagrade Artefakt za najbolji hrvatski znanstveno fantastični roman riječke udruge "3. zmaj".
Tijekom 2011. zajedno s Jimom Hinksom, urednikom u izdavačkoj kući Comma Press iz Manchestera, nizozemskom spisateljicom Sanneke Van Hassel i srpskim piscem Srđanom Srdićem pokreće web stranicu European Short Story Network (http://www.theshortstory.eu/) .
U jesen 2009. zapošljava se u Odjelu za kulturu Grada Rijeke kao vježbenik. U jesen 2010. polaže državni stručni ispit i zapošljava se kao službenik u Odjelu gradske uprave za kulturu Grada Rijeke kao viši stručni suradnik za Nakladničku, knjižnu i knjižničnu djelatnost.
2012. potaknuo okupljanje neformalne riječke skupine pisaca Pokojni (http://pokojni.blogspot.com/) čiji je veći dio postao dio prve skupine Ri Lit, a manji dio e-časopisa Književnost uživo. Od siječnja 2013. godine intenzivno se počinje baviti elektroničkim nakladništvo i njegovom implementacijom na riječku književnu scenu. Tijekom 11 mjeseci objavio je 6 naslova od čega 2 na engleskom jeziku. Riječ je o dva romana, jednoj zbirci priča i jednoj kratkoj priči te o prijevodu zbirke priča i kratke priče. Bio je jedan od pokretača Magazina GKR gdje radi kao jedan od urednika.
Objavljivao prozne radove u (periodici): "Zarezu", "Književnoj rijeci", "Rivalu", "Alephu", "Reu", "Slijepom putniku" i "Ulaznici" (Zrenjanin – Srbija) te na Internet portalu Književnost.org. Ušao u najuži izbor za nagradu Prozak za 2010. godinu.

Bibliografija

1. Piknik, 1999, Studentski zbor Rijeka, ISBN: 9539770904