Marija Ott Franolić

dr. sc. Marija Ott Franolić (1979) završila je komparativnu književnost i ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te na istom fakultetu doktorirala na ženskoj povijesti i ženskim autobiografskim tekstovima, s naglaskom na analizi dnevnika Divne Zečević. Dobitnica je stipendije Centra za napredne studije (Center for Advanced Studies CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci u kojem se teorijski bavi odnosom čitanja, kritičkog mišljenja i empatije. Bila je članica povjerenstva za izradu Strategije za poticanje čitanja pri Ministarstvu kulture. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. U sklopu aktivnosti udruge vodila je projekte poticanja čitanja u Dječjem vrtiću Medveščak u Zagrebu, u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, te u Dječjem vrtiću Slunj. Držala je edukacije o važnosti čitanja po knjižnicama i vrtićima diljem Hrvatske te vodila aktivnosti udruge u Erasmus projektu Listen, talk, spell, act (2017.-2019.) u sklopu kojega se čitanje poticalo u hrvatskom, talijanskom, litavskom i turskom vrtiću. Na razne načine promovira kvalitetna štiva za djecu, primjerice, na portalu Moderna vremena pokrenula je stalnu rubriku Preporuke kvalitetnih slikovnica. U Knjižnici Medveščak pokrenula je književnu radionicu Crna kutija kojoj je cilj potaknuti rasprave o kvalitetnoj literaturi. U knjižnici I. G. Kovačića održava radionicu Pusti je da priča za čitanje ženskih tekstova. Vodi književne i kulturne tribine u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu koje joj omogućuju da javno progovori o važnim knjigama, teorijskim pitanjima i društveno relevantnima temama. Piše akademske i esejističke tekstove, književne kritike i prikaze. Pokrenula je književni blog Tekstovnica

Bibliografija:

Autorska knjiga:

Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima (Disput, 2016.).

Uredničke knjige:

Anda Bukvić Pažin: 'Ovo ovdje sam ja': dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800., Disput, 2016.

Izbor iz dnevnika Divne Zečević, Život kao voda hlapi (izbor iz dnevnika 1961-2006), Disput, 2017.

JasnaJasna Žmak: One stvari: eseji o ženskoj seksualnosti, Fraktura, 2020.

Asja Bakić: Dođi, sjest ću ti na lice, Fraktura, 2020.

Maša Grdešić: Zamke pristojnosti: eseji o feminizmu i popularnoj kulturi, Fraktura, 2020.

Barbara Pleić Tomić: Mama kuha ručak, tata čita novine, Fraktura, 2020.

Lea Horvat: Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu: feministička čitanja ženske svakodnevice, Fraktura, 2020.

Branko Čegec & Miroslav Mićanović: Nesvrstana pisma (2009-2019), Meandarmedia, 2020.

Sara Ahmed: Kulturna politika emocija, prev. Andy Jelčić, Fraktura, 2020.

Kritike, prikazi, akademski tekstovi

Autorica fotografije: Iva Perković