Miloš Đurđević

Miloš Đurđević (1961, Rab), pjesnik i književni kritičar, antologičar i esejist, studirao je pravo, filozofiju i komparativnu književnost, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je završio postdiplomski studij književnosti. Poeziju, književne kritike i eseje objavljuje u domaćim i stranim književnim časopisima i publikacijama, nastupao na međunarodnim književnim festivalima i seminarima i po pozivu boravio na umjetničko-književnim rezidencijama u Italiji (Civitella Ranieri, Umbertide), SAD-u (Ledig House, Ghent, NY) i Srbiji (Književna kolonija, Tršić). Sudjelovao u međunarodnom književnom programu, International Writing Program: iwp.uiowa.edu/, u statusu rezidencijalnog pisca Sveučilišta Iowa, Iowa City, u Sjedinjenim Državama. Njegova poezija prevedena je i objavljena na desetak jezika, zastupljen u mnogim domaćim i inozemnim antologijama i pregledima suvremene poezije. Kao zasebne naslove objavio je tridesetak pjesničkih, proznih i teorijskih knjiga prevedenih s engleskog jezika.

Uređivao je hrvatsku domenu internetske platforme za suvremenu međunarodnu poeziju, Poetry International Web – PIW: www.poetryinternationalweb.net sa sjedištem u Rotterdamu, kao i poeziju na hrvatskom internetskom portalu Forum: www.forum.tm.

Živi i radi u Zagrebu kao slobodni književnik, urednik i prevoditelj.

Objavio:

Pejzaži ili kružno traženje riječi, poezija (KOS, edicija Pegaz: Beograd, 1989)

U zrcalu, poezija (MD: Zagreb, 1994)

Žetva, poezija (Durieux: Zagreb, 1997)

Uroš Zupan: Pripreme za dolazak travnja – izabrane pjesme, izbor i prijevod sa J. Ostijem (Konzor: Zagreb, 2001)

Podnevni pljusak, književne kritike i eseji (Pop & Pop: Zagreb, 2003)

Kupujemo bodeže – izbor iz novije hrvatske poezije, temat časopisa Riječi, 1-2/2004 (MH: Sisak, 2004); drugo, izmijenjeno izdanje pod naslovom, Rušenje Orfičkog hrama – antologija novije hrvatske poezije (VBZ: Zagreb, 2006)

Don Paterson: Izabrane pjesme / Selected Poems, dvojezično izdanje; izbor i prijevod (Hrvatski P. E. N. Centar i Durieux: Zagreb, 2008)

Glasovi u prolazu – izbor iz suvremene svjetske poezije, priredio sa S. Petlevski i preveo (Biakova: Zagreb, 2008)

Sjene na vodi – ogledi i kritike o poeziji, eseji i književne kritike (Antibarbarus: Zagreb, 2009)

Umbrijska sunčanica i druge pjesme, poezija (Meandar: Zagreb, 2010)

Morse, My Deaf Friend, poezija (Ugly Duckling Presse: Brooklyn, NY, 2014)

Neželjeni gosti i dugovi, poezija (MeandarMedia: Zagreb, 2015)

Jidi Majia: Rapsodija u crnom – izabrane pjesme, izbor i prijevod (Durieux: Zagreb, 2016)

Izbor iz poezije Anke Žagar, posebni broj analogno-digitalnog poetskog letka "Parkdejl", srpanj 2018.

Kreda in odtisi – izbrane in nove pesmi / Kreda i otisci – izabrane i nove pjesme, dvojezično izdanje, preveli Vera Pejovič i Peter Semolič (Kulturno-umetniško društvo Poiesis: Ljubljana, 2019)

Trgovački ratovi, prolaznici i srodne pjesme, poezija (Sandorf: Zagreb, 2020)