Željka Cvetković

Pjesnikinja, prozaistica i spisateljica za djecu Željka Cvetković rođena je 1965. godine u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nalazi se invalidskoj mirovini.  Živi u turopoljskom mjestu Maloj Mlaki.  Piše poeziju i prozu na izvornoj turopoljskoj kajkavštini i hrvatskom književnom jeziku. Članica je Udruge umjetnika “Spark” (Velika Gorica) te Kajkavskog spravišča i Hrvatskog društva pisaca (Zagreb). Do danas je objavila dvije zbirke pjesama: “Oblečena vu šlarinu duše” (2003.) i “Životna feniksoljublja” (2012.).
   Pjesme su joj uvrštene u zbornik Društva pisaca “August Šenoa” iz Zagreba (1990.), zbornike Hrvatskog kulturno-znanstvenog društva iz Rijeke (1990. i 1993.), zbornike Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću “Sto hrvatskih pisaca” (1991. i 1992.), zbornik Udruge umjetnika “Tin Ujević” iz Zagreba (2001.) i u recitalne zbornike.
   Radove je objavljivala u katoličkom listu za mlade “Mi” (1997.), časopisu “Hrvatsko zagorje” (2005.), časopisu “Spark” (2003.-2007.), književnom časopisu “Europski glasnik” (2006.), književnoj reviji “Marulić” (2009. i 2012.), časopisu Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici “Luč” (2012.), na internetu itd. Od 2001.  godine objavljuje poeziju i prozu u časopisu “Kaj”.
   Sudjelovala je na Književnim susretima učenika, radnika i studenata RH u Sl. Brodu (1986.) i Vukovaru (1987.), Recitalu kajkavske lirike u Krapini (1987., 1993., 1994., 1995., 2009. i 2010.), Susretima pjesnika i recitatora u Poznanovcu (1994.), Recitalu “Susret riječi” u Bedekovčini (1995., 1996. i 1997.), Festivalu lirike i glazbe “Kaj-Kustošija” (1998.), Recitalu duhovne lirike “Josip Ozimec” u Mariji Bistrici (1999.), Recitalu “Senje i meteori” u Varaždinu (2005.) i Recitalu suvremene kajkavske lirike „Dragutin Domjanić“ u Sv. Ivanu Zelini (1992., 1993., 1994., 2001., 2006., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011. i 2012.).
   Od 1985. godine surađuje s dječjim ilustriranim književnim listom “Radost”. Pjesma “Svitanje života” nalazi se u čitanci za 3. razred osn. škole “Radost plovidbe” (1999.), “Veljača i jedanaest udvarača” uvrštena je u čitanku i radnu bilježnicu za 3. razred osn. škole “Sretni koraci 3” (2007.) i u radnu bilježnicu za 6. razred osn. škole “Hrvatska krijesnica” (2008.).
   Pjesnikinja je uvrštena u jubilarni zbornik “Knjigu Radosti” (1989.), knjigu prikaza Božidara Prosenjaka “Između srži i margine” (2006.), Leksikon velikogoričkih pisaca (2006.), Antologiju suvremenog velikogoričkog pjesništva (2010.), obljetničku monografiju “Radost Radosti” (2011.), Bibliografiju časopisa “Kaj” (2011.) i u druga skupna izdanja.
   Primila je ove nagrade: 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolju kajkavsku pjesmu “Papernati puntari” na “Susretu riječi” u Bedekovčini (1995.);nagradu “Varaždinskih vijesti” za najbolju kajkavsku refleksivnu pjesmu “Doan z hiljadu lic” (2005.) i 3. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu “Teknute duše” na Recitalu “Dragutin Domjanić” (2008.); nagradu za najbolju pjesmu na kajkavskom jeziku “Vrieme je škrinja puna kaj-smaragdov” na  2. književnom natječaju Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici (2010.); dodijeljeno joj je obljetničko priznanje “Vilko Gliha Selan” za dugogodišnju suradnju s listom “Radost” i promidžbu u školi (2011.).

Oblečena vu šlarinu duše
Životna feniksoljublja