POZIV: Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov 2020. Kamov

Kamov

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku.

 
Ove godine u izbor za Nagradu Kamov ulaze djela objavljena u periodu od
od 1.7.2019. do 30.6.2020. godine 

Knjige (4 primjerka) šalju se na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), uz napomenu “Za Nagradu Kamov” naznačenu na pošiljci, a rok za slanje je 10.07.2020. (u slučaju dostave na adresu pon-pet, od 8 do 13 sati).

S obzirom na situaciju s COVID 19 koja je utjecala na izdavaštvo kao i na cjelokupni lanac knjige, iznimno će se ove godine na natječaj zaprimati i PDF-ovi knjiga prelomljenih i pripremljenih za tisak do dana zaključenja ovog natječaja, odnosno do 10.07.2020. U slučaju da knjiga u PDF-u uđe u finale Nagrade Kamov, izdavač se obvezuje da će do dana dodjele knjigu otisnuti i dostaviti četiri primjerka na adresu Hrvatskog društva pisaca.


Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. Žiri će objaviti listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade biti će proglašen/a u studenom 2020.

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.

Pravilnik Nagrade Kamov:

https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/projekti/pravilnik-nagrade-kamov-2020

 

Popis dosadašnjih polufinalista, finalista i dobitnika Nagrade Kamov:

https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/projekti/polufinalisti-finalisti-i-dobitnici-nagrade-kamov-2014-2019