POZIV: Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov 2020. Kamov

OBJAVLJENO: ponedjeljak, 04.05.2020.
Kamov

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku.

 
Ove godine u izbor za Nagradu Kamov ulaze djela objavljena u periodu od
od 1.7.2019. do 30.6.2020. godine 

Knjige (4 primjerka) šalju se na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), uz napomenu “Za Nagradu Kamov” naznačenu na pošiljci, a rok za slanje je 10.07.2020. (u slučaju dostave na adresu pon-pet, od 8 do 13 sati).

S obzirom na situaciju s COVID 19 koja je utjecala na izdavaštvo kao i na cjelokupni lanac knjige, iznimno će se ove godine na natječaj zaprimati i PDF-ovi knjiga prelomljenih i pripremljenih za tisak do dana zaključenja ovog natječaja, odnosno do 10.07.2020. U slučaju da knjiga u PDF-u uđe u finale Nagrade Kamov, izdavač se obvezuje da će do dana dodjele knjigu otisnuti i dostaviti četiri primjerka na adresu Hrvatskog društva pisaca.


Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. Žiri će objaviti listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade biti će proglašen/a u studenom 2020.

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.

Pravilnik Nagrade Kamov:

https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/projekti/pravilnik-nagrade-kamov-2020

 

Popis dosadašnjih polufinalista, finalista i dobitnika Nagrade Kamov:

https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/projekti/polufinalisti-finalisti-i-dobitnici-nagrade-kamov-2014-2019