Životopis

Dario Šarec

Dario Šarec (rođ. 30. travnja 1981. u Zagrebu) po struci je novinar, a dosad je objavio tri romana. Član je književne skupine Eventualizam i suosnivač Udruge za promicanje književnosti „Eventualizam“. Pisci okupljeni oko Eventualizma imali su cilj buđenja hrvatske književne scene, i objavili su zbornik kratkih priča „Nagni se kroz prozor“ (Celeber, 2006., ur. Ivo Caput).

Udruga Eventualizam je uz pomoć sponzora, realizirala nekoliko projekata.

 

Novinarsku karijeru Šarec započinje radom na „Radio Studentu“ i to kao recenzent filmova u rubrici „Frlji“. Kasnije prelazi na televizijsko novinastvo (NET, RTL televizija, Nova tv, HRT, Fade in, Spektar produkcija, BBL media, OHT productions) gdje se bavi istraživačkim novinastvom, a kasnije i režijom. 

 

Neki od zanimljivijih projekata na kojima je imao prilike sudjelovati kao novinar svakako su „Najveće hrvatske misterije“ Roberta Knjaza (dokumentaristička emisija koja na zabavan način istražuje najveće misterije u Hrvatskoj uz pomoć gostiju emisije) gdje je radio kao scenarist i redatelj. Također,  istraživačkim novinarsvom bavio se u RTL-ovoj emisiji „Exploziv“ te HRT  emisiji „Život je lijep“. Bio je urednik kulinarske emisije „Mastercher“, te scenarist i novinar-istraživač u HRT-ovoj emisiji „Satirikon“ koju vodi Tarik Filipović.

Suradnik je i mjesečnika Playboy u kojem redovito objavljuje kolumne.

 

Književnu karijeru nakon eventualizma nastavlja romanima „Ljubav na lomači“, (Celeber, 2009.), 'Na putu za Neverland'(Jesenski i Turk, 2013.), te romanom 'Totentanz, (Durieux, 2017). Za novi roman radnog naslova 'Purgatorij' dobio je potporu Ministarstva kulture za poticanje književnog stvaralaštva u 2018. godini.

 

Objavio:

1. Zbornik Eventualizma 'Nagni se kroz prozor', kratke priče, (Celeber, 2006.)

2. 'Ljubav na lomači', roman (Celeber, 2009.)

3. 'Na putu za Neverland', roman (Jesenski i Turk, 2013.)

4. 'Totentanz, roman, (Durieux, 2017.)

 

Objavljivao je prozu i kratke priče u novinama i književnim časopisima (Večernji list, Vijenac, KAOS, Tema, ...), i na internetskim časopisima specijaliziranim za književnost (www.knjigomat.com, www.lupiga.com, DOP magazin, Kritična masa).

Književni opus