Životopis

Goran Čolakhodžić

Goran Čolakhodžić rođen je 1990. u Zagrebu. Diplomirao je anglistiku i rumunjski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju i prozu. Od 2016. jedan je od hrvatskih predstavnika u okviru međunarodne pjesničke platforme Versopolis. Sudjelovao je na nekoliko pjesničkih festivala u inozemstvu (Poljska, Velika Britanija, Makedonija, Belgija, Nizozemska) te na rezidencijama. Od 2017. član je Programskog odbora pjesničke manifestacije „Goranovo proljeće“. Također od 2017. jedan je od urednika online projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) Društva za promicanje književnosti na novim medijima. Intenzivno se bavi književnim prevođenjem.

Autorske knjige:

- Na kraju taj vrt (poezija, SKUD Ivan Goran Kovačić, Zagreb, 2015.)

- Pred gradom su kosci (poezija, HDP, Zagreb, 2018.)

Dvorišna vrata zemlje (poezija, Raštan izdavaštvo, Beograd, 2022)

 

Nagrade:

- Goran za mlade pjesnike, 2015. (za rukopis Na kraju taj vrt)

- Mostovi Struge, Makedonija, 2017. (za knjigu Na kraju taj vrt)

- SFera za minijaturu, 2018. (za kratku priču „Sredstva proizvodnje“)

 

Važniji prijevodi (ostvareno u suradnji s A. Oproiuom):

- Marko Pogačar, Ținutul negru (Tracus Arte, Bukurešt, 2016.), izbor iz poezije

- ur. Branislav Oblučar, Ritualul omului fericit: 18 poeți croați tineri (Tracus Arte, Bukurešt, 2017.), antologija mlađeg hrvatskog pjesništva

- ur. Srđan Gagić, Dinko Kreho, Boris Postnikov, A fost o dată o țară. Panorama prozei de război din țările fostei Iugoslavii (Paralela 45, Piteşti, 2018.), panorama ratne proze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Književni opus