Ljiljana Llilli Koci

Ljiljana Llilli Koci rođena je 24. svibnja 1967. godine u Beogradu, Zemun. Nakon završene gimnazije, završava fotografiju te u Zagrebu diplomira kiparstvo. S albanskog i engleskog na hrvatski jezik prevela je nekoliko knjiga. Predsjednica je društva albanskih umjetnika Hrvatske „Dea“i glavna urednica naklade „Biblioteka Dea“.Kratke priče i poeziju objavljuje u mnogobrojnim zbornicima i svjetskim antologijama.

Objavljena književna djela:

"Isto i drukčije" (2018.) – Povijesni roman u kojem se radi o slojevitoj pripovijesti o suživotu više naroda na jednom prostoru koji obilježavaju ista, ali i različita povijesna iskustva dugo-stoljetnog suživota. Prostor nije obilježen samo nacionalnim i jezičnim već i vjerskim razlikama, običajnim pravom i zakonodavstvom, kulturnim nasljeđem te posebno državno-političkim pokušajima nasilnog rješavanja problema.

„Izazov - Albert i Scarlett“ (2020.) – je knjiga poezije, dijaloška ljubavna poema, koju su potpisali autori Llilli Koci i Dražen Rubić. Autori su prikazali odnos dvoje ljubavnika koji se kroz persuazivnu igru zavode, zaljubljuju, vjenčaju, pa rastaju, potom ponovo obnavljaju svoju sudbinsku vezu. Ono što je posebnost ovog duela je šarmantno, razbarušeno zavođenje jezikom, pa su stoga te ljubavne igre prije svega jezične, jer se spominju poznati toposi, ornatusi, mitemi, a zanimljivo je da se uspostavlja supostojanje niskog i visokomimetičkog modusa, a to znači da se o ljubavi govori uzvišeno, cifrano, biranim riječima, damski, a istovremeno, muški lik donosi vokabular i leksik koji je vezan uz radništvo, pa je tim zanimljivije njihovo zavođenje.

"Krive su trešnje" (2020.) je pjesnička knjiga koja se sastoji od četiri ciklusa i pokazuje mnogolikost autoričinog poetskog svijeta. Naime, u knjizi nalazimo pjesme koje su pisane u različitim registrima: romantičnom, ironičnom, satiričnom. Koci tematizira i ljubav, i poziciju čovjeka u suvremenom svijetu, društvo i društvenu slojevitost, poeziju kao takvu, a prije svega mnoštvenost jastva. Lirsko ja o kojem piše je višestruko, ono se mijenja, igra, istražuje, ljubi, snatri, ironizira paradokse i anomalije svijeta u kojem živimo.

„Špica“ (2020.) – je knjiga poezije karakterizirana buntovništvom i sarkazmom, zavodljivošću i erotizmom, flertujući riječima izazovno zavodeći ne samo čitaoca, već i sebe samu. Autorica je oslobođena od kazamata ljudskih predrasuda te meditacije dijaloškog karaktera. Knjiga je to gdje pjesnikinja ulazi u zonu pjesničkog istraživanja, svjesna da se samo u najskrivenijim dubinama bića izoštrava svijest o saznanju i postojanju.

Značajnije nagrade i priznanja

– Priznanje za međunarodnu kulturnu suradnju i osobni doprinos kroz književnost, znanost i kulturu UN kroz implementaciju razvojnih programa UNDP, UNICEF i UNESCO – Balkansko književno društvo (2015.).

– Nagrada za doprinos svjetskom mirovnom aktivizmu u književnosti – Indo Universe Voice of poetry (2020.).

– Priznanje za izniman doprinos u promicanju književnosti – Veleposlanstvo Republike Sjeverna Makedonija u Republici Hrvatskoj (2020).

Autorica fotografije: Monika Koci