Životopis

Mejrema Reuter

Mejrema Reuter rođena je u Splitu. Akademiju dramske umjetnosti završila je u Zagrebu, s Rektorovom nagradom kao najbolji student. Nakon toga je otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu, gdje je naKatedri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta, umjetnost teatra. Uz mnoge druge predstave, prvi put u povijesti tih područja režirala je Machiavellijevu Mandragoru. U isto vrijeme Mejrema radi kao asistentica direktora Opere u Kairu. U Rimu Mejrema predaje na Američkoj školii istovremeno usavršava renesansni ples i glazbu srednjeg vijeka i renesanse. Intenzivno komponira za djecu i dirigira zborom. U Kuvajtu četiri godine predaje dramu u najvećoj školi u tom dijelu svijeta i režira mjuzikle. Osniva lutkarsko kazalište, vodi radionice, tečajeve za maturante u srednjim školama, djeluje kao kreativni terapeut. U Kuvajtu su prvi put s velikim uspjehom izvedeni njezini komadi za djecu na engleskome jeziku My music is Mozart i The mother pearl.
Put je vodi u Bangladeš gdje radi kao savjetnik za edukaciju pri organizaciji British Council, organizira i vodi dramske i glazbene radionice, predstave i festivale u centrima za rehabilitaciju paraliziranih, centrima za nezbrinutu djecu, Centru za azijski teatar i u Internacionalnoj školi u Dhaki. Autorica je, voditeljica i savjetnica nevladinih organizacija za edukacijske projekte uličnog kazališta, a uInstitutu za međunarodni razvoj u Velikoj Britanijisavjetnica za edukaciju nastavnika u medicinskim školama i medicinskim institucijama.
U Bangladešu režira Ionesca s umjetnicima iz Centra za azijski teatar gdje vodi radionice glume, režije i lutkarstva. U isto vrijeme s nezbrinutom djecom, žrtvama unakaženih kiselinom, djecom s posebnim potrebama i paraliziranim ženamavodi četiri projekta za implementaciju drame u terapiju i edukaciju.
Autor je i dokumentarnog filma Ragged Edge (preveden na tri jezika) o radu s nezbrinutom djecom u Bangladešu. Sve to vrijeme Mejrema intenzivno svira, komponira i izdaje tri CD-a, dva s glazbom za medicinske svrhe, Free to fly i Lullaby for my friends and thier friends i jedan za djecu - Colour of music.
Slijedi Libija, gdje kao autorica i voditeljica projekta za British Council kroz medij glazbe i televizije nastavlja rad na razvoju ekološke svijesti mladih. Na internacionalnim školama predaje dramu i glazbu. Osniva prvi dječji zbor Desert stars, prvu baletnu školu, prvi ansambl srednjovjekovne i renesansne glazbe Saltoinalto i prvi dobrotvorni koncert. 
Po povratku u Hrvatsku, Mejrema intenzivno radi s djecom s posebnim potrebama i njihovim roditeljima. Kreira i izvodi poetsko glazbeni recital Narod iljubav, interaktivne predstave za djecu Mala crvena kuća, Majka Biser, Saharsko blago,Igrajmo poeziju i Vrt svjetlosti.
U izdanju CDV info izlaze joj tri knjige: zbirke poezije Blaženi nemir i Kao da me rodilo ovo more,kao i knjiga fotografija i putopisa Libija, priča oljudima. Izložbu svojih fotografija Libija priča o ljudima izlagala je u Italiji i Hrvatskoj. 2015 izdala je i novi album terapeutske glazbe Pjesme Svjetla i Zemlje, Prvi Val.Zajedno sa Čedomilom Šimićem, koautor je knjige Bakar Kameni zaljev Dobre nade u izdanju Gradske knjižnice Bakar 2017. Režirala je Ozanine Stilske vježbe 2016. i modni spektakl Crvenkapa s osobama s posebnim potrebama u Centru Ozana u Zagrebu, 2017.

Književni opus