Miloš Đurđević

Miloš Đurđević (1961) studirao je pravo na Splitskom i Zagrebačkom sveučilištu, filozofiju i komparativnu književnost diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je završio postdiplomski studij književnosti. Piše i objavljuje poeziju, književne kritike i eseje u domaćoj i inozemnoj periodici.
Sudionik međunarodnih književnih manifestacija, seminara i spisateljskih kolonija u SAD-u i Europi, 2009. godine boravi u Sjedinjenim Državama kao sudionik međunarodnog književnog programa, International Writing Program u statusu rezidencijalnog pisca na Sveučilištu u Iowi. Zastupljen u domaćim i inozemnim pregledima i antologijama hrvatske poezije. Preveo i objavio više cjelovitih pjesničkih i proznih knjiga s engleskog jezika (Charles Wright, John Ashbery, James Tate, Adrienne Rich, August Kleinzahler, Raymond Carver, Lou Reed, Kerry Shawn Keys, Jo Shapcott i dr.).
Od 2004. uređuje hrvatsku domenu Internet-časopisa za suvremenu međunarodnu poeziju Poetry International Web, www.poetryinternational.org, sa sjedištem u Rotterdamu.
 Živi i radi u Zagrebu kao slobodni književnik i prevoditelj.

Objavio:

Pejzaži ili kružno traženje riječi, poezija (Pegaz, Beograd, 1989)
U zrcalu, poezija (MD, Zagreb, 1994)
Žetva, poezija (Durieux, Zagreb, 1997)
Uroš Zupan: Pripreme za dolazak travnja – izabrane pjesme, izbor i prijevod sa J. Ostijem (Konzor, Zagreb, 2001)
Podnevni pljusak, književne kritike i eseji (Pop & Pop, Zagreb, 2003)
Kupujemo bodeže – izbor iz novije hrvatske poezije, temat časopisa Riječi, 1-2/2004 (MH, Sisak, 2004); drugo, izmijenjeno izdanje pod naslovom, Rušenje Orfičkog hrama – antologija novije hrvatske poezije (VBZ, Zagreb, 2006)
Don Paterson: Izabrane pjesme / Selected Poems, dvojezično izdanje; izbor i prijevod (Hrvatski PEN Centar/Durieux, Zagreb, 2008)
Glasovi u prolazu – izbor iz suvremene svjetske poezije, uredio sa S. Petlevski (Biakova, Zagreb, 2008)
Sjene na vodi – ogledi i kritike o poeziji, eseji i književne kritike (Antibarbarus, Zagreb, 2009)
Umbrijska sunčanica i druge pjesme, poezija (Meandar, Zagreb, 2010)