Životopis

Nedžad Ibrahimović

Rođen u Tuzli. Završio Pedagoški fakultet u Osijeku a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti književnosti Bosne i Hercegovine. Završio televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Nizozemska). Osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Differance (razlika-differance.com). Kao Fulbright profesor 2006-2007 predavao Južnoslavenski film i Južnoslavensku književnost u egzilu u SAD na University of Washington u Seattleu. Obavljao funkciju Predsjednika PEN Centra BiH 2014-2017.

Zaposlen na Odsjeku za bosanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Predaje teoriju književnosti i teoriju filma.

Objavljivao beletristiku i knjige književnih i filmskih studija i eseja:

 1. Prelamanje eseja (Sarajevo 1989), eseji i književne interpretacije
 2. Čitalac na raskršću - Uvod u Midhata Begića (Tešanj 2001), književna studija
 3. Tijela u shopingu (časopis Razlika; Tuzla 2005), antologija Nove britanske drame
 4. Kulturalni studiji i drugo (časopis Razlika; Tuzla, 2006) zbornik iz kulturalnih studija
 5. O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja (Tuzla 2011), putopisi
 6. Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (Tuzla, 2012), eseji o BiH igranom filmu
 7. Inkapsulirana tijela (Sarajevo - Zagreb 2014.), roman, prvi dio trilogije
 8. Mala povijest smrti i pisanja (Tešanj 2016), knjiga pjesama
 9. Kuća Teodore K (Fraktura, Zaprešić, 2019), roman, drugi dio trilogije

Nagrađen prvom nagradom Fondacije za kinematografiju BiH 2006. godine za najbolji scenario za igrani film, nagradom Fondacije za izdavaštvo BiH 2018. za knjigu pjesama ”Mala povijest smrti i pisanja”, nagradom za film ”Pun mjesec iznad Bosne” (”Volle maan boven Bosnie”) na Festivalu video ostvarenja u Amsterdamu 1995. (Gouden Vlam), "Brankovom nagradom" za esej (N. Sad, 1983) za rad o Mirku Kovaču.

Režirao dokumentarne filmove po vlastitim scenarijima:

 1. K.Č. 2572/1, Europa, u produkciji TV Sarajevo, 1992. godine; (nemontiran dok. film,  direktor fotografije Dževad Čolaković)
 2. Pun mjesec iznad Bosne (Volle maan boven Bosnie, TV BLOS, Den Bosch, Nizozemska, 1994.) Direktor fotografije: Joost van Ginkel (reditelj filma The Paradise Suite, nizozemskog kandidata za nagradu Oscar 2016. godine)
 3. Protiv struje (Tegen de stroom, Dutch Cities for Tuzla, Holandija-BiH, 1997.) Direktor fotografije: Muhamed Kahrimanović
 4. Nuhova/Noeva priča, RTVBiH 2007. Direktor fotografije Mustafa Mustafić.

 

Objavljivao književne i filmske kritike u časopisima: Izraz, Novi Izraz, Život, Sineast, Odjek (Sarajevo) i radio u redakciji časopisa “Yu-film” (Beograd).

Književni opus