Veljko Đorđević

Veljko Đorđević je izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku, a 1975. studij medicine u Zagrebu. 1981. završava specijalizaciju iz psihijatrije, a 2005. užu specijalizaciju iz socijalne psihijatrije.

Završio je niz poslijediplomskih studija, treninga i tečajeva (Biomedicina i zdravstvo – poslijediplomski studij, Akupunktura, Opća teorija sustava, Hipnoterapija – treninzi, edukacije iz Transakcijske analize, Transakcijske analize ponašanja, te niz drugih nacionalnih imeđunarodnih edukacija iz područja psihoterapije, socijalne psihijatrije i komunikacije u medicini.

Kao specijalist psihijatar radio je u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ do 1992., kada prelazi u privatnu psihijatrijsku ordinaciju, a od 2002. radi prvo kao pomoćnik ravnatelja  KBC-a Zagreb, zatim kao pročelnik Zavoda za preventivnu i socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb te kao pročelnik Poliklinike Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, do umirovljenja u listopadu 2016. godine. Od tada i dalje ima ugovor o radu s medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Osnivač je i prvi predstojnik  Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2010-2017),  predsjednik Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja te predsjednik Upravnog odbora Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti.

Bio je urednik i voditelj preko tisuću radijskih emisija („Čovjek je čovjeku lijek“, „Povjerljivo s dr. Veljkom Đorđevićem“) te je urednik 647  autorskih televizijskih emisija pod nazivom „Ekspertiza dr. Veljka Đorđevića“. Objavio je preko stotinu stručnih i znanstvenih radova te više od deset stručnih knjiga, od koji su neke na engleskom jeziku, a neke prevedene na slovenski i makedonski jezik. Član je mnogih hrvatskih i međunarodnih društava, bio je urednik nekoliko stručnih i znanstvenih časopisa te dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

U prilogu navodimo popis knjiga čiji je autor i/ili urednik, ne navodeći cjelokupni opus u kojem su i brojne stručne i znanstvene knjige.

PUBLICISTIKA

Autor romana:

1. Lepoglavski blues, V. Đorđević, Medicinska naklada, 2011.

2. Osječki nokturno, V. Đorđević, Medicinska naklada, 2012.

3. Ludolog među umjetnicima, V. Đorđević, Medicinska naklada, 2014.

4. Glumac na kauču, V. Đorđević, ZIKZ, 2016.

5. Ožiljci života, V. Đorđević, VBZ, 2018.

Dramski tekstovi:

1. Izgubljene duše, V. Đorđević, ZIKZ, 2016.

2. Na prvoj crti zdravlja, V. Đorđević, ZIKZ, 2017.

Urednik knjiga koje uz njegove tekstove sadrže svjedočanstva osoba koje su preživjele važne događaje iz Domovinskog rata:

1. Vukovarska bolnica 1991, V. Đorđević, Medicinska naklada 2014.

2. Pouke o čovječnosti, V. Đorđević, Medicinska naklada, 2017.