Helena Sablić Tomić

Helena Sablić Tomić rođena je 18. kolovoza 1968. godine u Osijeku gdje je pohađala osnovnu i srednju školu te diplomirala na Pedagoškom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1997. godine magistrirala s temom "Kratka priča devedesetih – biblioteka i autori časopisa Quorum", a 2001. je obranila doktorsku disertaciju naslovljenu "Modeli hrvatske suvremene autobiografske proze".

Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predaje u statusu redovitog profesora kolegije iz područja  književnosti. Dekanica je od 2006. Umjetničke akademije u Osijeku.

Objavila je sljedeće knjige:

1. „Montaža citatnih atrakcija – quorumova kratka priča“, Matica hrvatska ogranak Osijek, Osijek, 1998, 196.str.;
  2. „Intimno i javno – ogledi o suvremenoj autobiografskoj prozi“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2002., 227. str.;
  3. „Slavonski tekst hrvatske književnosti“, Matica hrvatska, Zagreb, 2003., 643.str. (koautorstvo s Goranom Remom);
  4. “Gola u snu-o ženskom književnom identitetu“,  Znanje, Zagreb, 2005., 221. str.;
  5.  „Dnevnik nevidljivoga - moja godina 2007.“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2008., str. 378. (fotografija Davor Šarić)
  6.   „Hrvatska autobiografska proza“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2008., 250.str.;
  7. „Kortars horvat irodalom-költeszet es rövidtörtenet 1968-tol najpjainking“ (Hrvatska suvremena književnost - pjesništvo i kratka priča od 1968), Jelenkor, Pečuh, 2009, 321.str. (koautorstvo s Goranom Remom);
  8. „Bogdan Mesinger – esej“, Oksimoron, Osijek, 2010., str. 203 (fotografija Davor Šarić)
  9. „Pannonius, Vrančić; pretapanja“, Oksimoron, Osijek, 2010, str. 246 (fotografija  Davor Šarić)
  10. „Grad koji šarmira“, DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Požega, 2011. str 297
  11. „O strasti, čitanju, dokolici“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2011., str.213
  12. „Uvod u hrvatsku kratku priču“, Leykam international d. o.o., Zagreb, 2012., str. 248
  13. „ЗА СТРАСТИТЕ, ЧИТАЊЕТО, БЕЗДЕЛНИЧЕЊЕТО, Одбрани есеи, („O strasti, čitanju, dokolici“) Медитеранска Академија „Браќа Миладиновци‘‘, СТРУГА, 2013., str. 207

Priredila je sljedeće knjige:

1. „Osječka čitanka - Sretne ulice“, Matica hrvatska ogranak Osijek, Osijek, 2000, 231.str; (koautorstvo s Goranom Remom)
  2. „Đakovačka čitanka - Puut nebeski“, Matica hrvatska ogranak Đakovo, Đakovo, 2000, 201.str; (koautorstvo s Goranom Remom)
  3. „Nebo nad Osijekom – intimistički zapisi“, Matica hrvatska ogranak Osijek, Osijek, 2003., 378.str;
  4. Franjo pl. Ciraki „Bilježke / Zapisci“, Grad Požega, Ogranak DHK slavonsko-baranjsko- srijemski, Osijek/Požega, 2004; 780. str;
  5. „Slavonska krv-izbor iz djela Josipa i Ivana Kozarca“, Znanje, Zagreb, 2005, 150 str.;
  6. „Ës a Dräva csak folyot – Szlavöniai horvät rövidtorozak“ (Tekla rijeka Drava- izbor iz kratke priče slavonskog teksta hrvatske književnosti), Jenekor, Pečuh, 2005, 234.str;
  7. „Šokačka čitanka“, Matica hrvatska ogranak Osijek/Šokačka grana, Osijek, 2007., 345.str.
  8. Zdenka Marković „Njegov posljednji san – iz ostavštine“, Grad Požega/Ogranak DHK slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek/Požega, 2007; 380. str.

Dobila je sljedeće nagrade:

1997. „Josip i Ivan Kozarac“ za najbolje znanstveno djelo („Montaža citatnih atrakcija“, 1997)
2000. „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike (u suradnji s Goranom Remom za „Osječku čitanku“, 2000)
2003. Povelju grada Osijeka za kulturu.
2005. „Julije Benešić“ za najuspješnije književno-kritičarsko djelo („Gola u snu“, 2005).
2007. Povelja grada Požege za kulturu.
2009. Pečat grada Osijeka za znanost
2013. „Ars longa, vita brevis“ za najbolju prevedenu knjigu eseja u Makedoniji („O strasti, čitanju, dokolici“, 2011).

Predsjednica je  Matice hrvatske ogranak Osijek u razdoblju 2003-2007.
U uredništvu časopisa Kolo od 1998-2009. Članica je Pen-a, DHK i HDP.
Pisala je književne kritike za Vjesnik (u kolumni Dodir teksta), a piše ih za Hrvatski radio 1. program (emisija Kutiju slova).
Napisala je scenarij za dokumentarni film o Ireni Vrkljan Samo albumi, knjige i plehnata kutija, o Božidaru Violiću Božidar Violić: u znaku blizanaca i o Brani Crlenjaku Brane Crlenjak: umjesto fotografija, kotlić.