O nama

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) je nevladina, nepolitička, strukovna organizacija pisaca osnovana 2002. godine.

HDP je u preko dva desetljeća svojeg postojanja izraslo u eminentnu te, po opsegu i kvaliteti realiziranih programa, jednu od vodećih umjetničkih udruga u Hrvatskoj, promovirajući ponajbolju hrvatsku književnost u regiji i svijetu. Društvo je član European Writers Councila - krovne organizacije europskih društava pisaca.

HDP zastupaju predsjednik i glavna tajnica. Tijela upravljanja Društva su: Skupština, Upravni odbor i Predsjedništvo. U 2024. HDP ima 361 člana, među kojima su najugledniji hrvatski prozaici, pjesnici, dramatičari, kritičari, teoretičari književnosti i esejisti, nagrađeni brojnim domaćim i svjetskim književnim nagradama i prevedeni na brojne strane jezike. HDP ima četiri ogranka – Slavonski, Riječki, Istarski i Splitski ogranak.

Naši programi uključuju međunarodne književne festivale (festival Književna karika / Literature Link – s naglaskom na odnos domaćih autora i stranih izdavača; Festival europske kratke priče – manifestacija koja promovira formu kratke priče i na kojoj sudjeluju ugledni europski „kratkopričaši“; pjesnički festival Stih u regiji, međunarodne razmjene pisaca (s partnerima iz cijelog svijeta), različite tribine (koje se bave aktualnim temama), nakladničku djelatnost, radionice pisanja poezije, proze, scenarija, književne kritike; susrete pisaca s djecom iz osnovnih i srednjih škola itd.

Svake godine redovito izlaze sljedeći časopisi: „Europski glasnik“, časopis koji izlazi preko četvrt stoljeća, a pokriva aktualne teme u književnosti, kulturi, umjetnosti, politici; „Tvrđa“ koja objavljuje eseje, filozofske i književno-znanstvene tekstove domaćih i stranih autora – online verzija časopisa je na engleskom: https://tvrdja.com/; „Književna republika“ koja donosi nove tekstove afirmiranih ili novih autorica i autora – pjesničke cikluse, priče, prozne ulomke, eseje, prijevode vrhunskih tekstova iz književnosti, teorije književnosti i filozofije; „Poezija“, jedini časopis u Hrvatskoj koji se bavi isključivo poezijom, prepoznat i cijenjen i izvan zemlje (dva posebna izdanja na engleskom jeziku); „Relations“, časopis koji je od 2023. online (https://www.relations-journal.org) koji donosi prijevode hrvatskih pisaca na engleski, njemački, francuski i druge svjetske jezike te promovira hrvatsku književnost u inozemstvu.

Od osnutka Društva razvijali smo aktivnost izdavačke djelatnosti HDP-a (Biblioteka Poezije, Biblioteka Poezije Plus, Beatblioteka te prozna i esejistička izdanja). Svake godine objavimo desetak knjiga, od kojih su neke bile nagrađene domaćim ili inozemnim uglednim nagradama, a neke prevedene na strane jezike i objavljene u inozemstvu.

Društvo je izdavač elektroničkog medija, web-portala Kritika HDP, https://kritika-hdp.hr/, portala za književnu kritiku, na kojem surađuju ugledni književni kritičari i u okviru kojega stasaju novi književnokritički glasovi. Redakcija portala organizira i radionice pisanja književne kritke za mlade.

U realizaciji naših programa stalni su nam partneri Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Agencija za elektroničke medije, Goethe Institut u Zagrebu, TRADUKI, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Kazalište Gavella, Talijanski institut u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, brojne srodne udruge u Hrvatskoj i inozemstvu i druge institucije.

U našem redovnom programu međunarodne razmjene pisaca stvarujemo redovitu međunarodnu suradnju s mnogim zemljama (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Danska, Mađarska, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Irska, Italija, Bugarska, Rumunjska, Ukrajina, Portugal, Finska, Meksiko, Indija…), a svake godine ostvarimo desetak književnih programa razmjene. S Ministarstvom kulture i medija RH organizirali smo tijekom nekoliko godina nastup hrvatskih pisaca i predstavljanje hrvatske književnosti na Londonskom sajmu knjiga.

Osim kontinuiranih kulturnih programa te inovacija u programima kojima Društvo obogaćuje svoj rad svake godine, HDP aktivno sudjeluje u pripremama zakona i propisa koji utječu na status pisca i odnose se na produkciju književnih i drugih tekstova, te je u tom polju ostvario značajne rezultate kojima se znatno unapređuje profesionalni i materijalni položaj i ugled pisaca književnih i drugih srodnih tekstova u Hrvatskoj.

Godine 2012. Hrvatsko društvo pisaca postiglo je da zvanje „spisatelj“ bude priznato kao jedno od akademskih zvanja. Nacionalno vijeće za znanost usvojilo je prijedlog HDP-a te je izmijenjen Pravilnik o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama te je pod. članak 5, Umjetnička polja, pod naslovom 7. Umjetničko područje dodano je polje 7.08. Književnost, a u Čl. 6 Umjetničke grane pod nasl. 7. UMJETNIČKO PODRUČJE, dodaje se polje 7.08. Književnost i grane 7.08.01 SPISATELJ I 7.08.02. KNJIŽEVNI PREVODILAC.

Hrvatsko društvo pisaca ima čast skrbiti o autorskim pravima na djela našeg uglednog pisca Jože Horvata koja je 26. lipnja 2015. Ugovorom o darovanju za slučaj smrti pok. gđa Renata Horvat prenijela na Hrvatsko društvo pisaca (izuzev autorskih prava na književna djela „Besa“ i „Svjedok prolaznosti“). Ugovor je stupio na snagu 7. veljače 2016. godine.