Edi Matić

Rođen 1962. studirao elektrotehniku u Splitu.
Za vrijeme rata vodio njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH; pokretač i koproducent mjuzikla „Sarajevski krug“ postavljenog u 10-ak zemalja Europe i Amerike;
Do 2011. vodim agenciju u kojoj sam se ponajviše bavio grafičkim dizajnom, ali i organizacijom koncerata, glazbenom i video produkcijom (uz autorsko sudjelovanje u nekoliko glazbenih brojeva i video spotova). 2009. vodim tehničku produkciju sajma knjiga u Puli, a od 2007. – 2016. organiziram (i tehnički opslužujem) hrvatske, a zatim i međunarodne nastupe na sajmovima knjiga u Beču, Frankfurtu i Leipzigu;
2008. pokrećem Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs, koja surađuje s mrežom Traduki, Pro Helvetia, Halma, Kultur Kontakt, Kulturvermittlung Steiermark i s Hrvatskim društvom pisaca. Udruga djeluje kao koordinator mreže Traduki (Ministarstvo kulture RH je od 2012. službeni partner mreže) za suradnju sa zemljama Jugoistočne Europe;
Projekt Writers in residence, kojeg Udruga vodi u Splitu, je od 2009. ugostio i predstavio 90-ak stranih autora i prevoditelja iz 17 zemalja, a u Austriji, Turskoj i Francuskoj organizirao mjesečne stipendije za 5 hrvatskih autora (pokroviteljstvo nad ovim projektom prihvatio je Ured predsjednika RH Ive Josipovića)
Član Hrvatskog društva pisaca (UO) i počasni član PEN BiH.

- „Ovdje fali ženska ruka“, roman (Naklada Ljevak, 2008). Kao rukopis ulazi u finale VBZ-ovog natječaja za neobjavljeni roman 2007; nominiran za nagradu Kiklop, a zatim u užem izboru za nagradu T-portala;
- „Grimalda“, roman (Naklada Ljevak, 2012). Književna nagrada Steiermärkische Bank,
prijevod i objavljivanje romana u izdavačkoj kući Leykam (Graz/Austria);  srpsko izdanje (KR Rašić); makedonsko izdanje (Goten publishing);
- „Regija stranaca“, roman (Hena com, 2016.)

- Kratke priče i poezija objavljene u zbirkama i časopisima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Turskoj, Austriji, Njemačkoj i Makedoniji;

- Samostalne izložbe fotografija: galerija Art Point u Beču; Fotogalerie im Rathaus u Grazu; Forum Europa – Leipziger Buchmesse; Split.