Književna večer s austrijskom književnicom Margaritom Kinstner

OBJAVLJENO: ponedjeljak, 04.03.2024.
splitera

Srijeda,  13. 3. 2024.   u 18:30 sati, 
Kazališna Kavana Split (HNK)    / Trg Gaje Bulata 1 

Petak,  14. 3. 2024.   u 11:00 sati, 
Narodna knjižnica Supetar    / Jobova 1 / Supetar - Brač
uz posebne goste - učenike Srednje škole "Brač"

Bečka kavana ima za cilj približavanje strane književnosti široj publici, kroz razgovore s književnicima i prevoditeljima. 
U goste nam dolazi austrijska spisateljica Margarita Kinstner s kojom će o njezinom autorskom radu i romanu "Žamor Grada", razgovarati moderatorica Vilma Benković, uz simultano i konsekutivno prevođenje Stjepanke Pranjković.

Žamor grada (Mittelstadtrauschen)  - debitantski je roman austrijske spisateljice Margarite Kinstner, ljubavna priča koja je istovremeno i bajkovita i moderna, roman o samoći, prijateljstvu, čežnji, i ljubavi - u Beču, “gradu duše”.
Kada se Marie spotakne u kafiću i prevrne šalicu kave, ne samo da upozna Jakoba, nego time pokrene i čitav niz događaja. Jakob se zaljubi u Marie i prekine sa svojom djevojkom Sonjom koja ubrzo nakon toga sretne nekoga drugoga: Geryja. On je bio najbolji prijatelj Joeu, Marieinom bivšem dečku koji si je spektakularnim skokom u Dunav oduzeo život. Pojavljuje se misteriozna oporuka koju treba pročitati u Prateru - u prisutstvu Geryja i Marie.

Margarita Kinstner rođena je 1976. u Beču i danas živi u Grazu. Njezin debitantski roman „Žamor grada“ objavljen je 2013. godine, a otad su joj objavljena još dva romana (Die Schmetterlingsfängerin i Papaverweg 6) te je uprizorena i kazališna predstava. Roman Papaverweg 6 dobio je nagradu za književnost "Schreiberei". Autorica trenutačno piše za mlade – a za svoj prvi (još neobjavljeni roman za mlade), dobila je Nagradu za književnost za djecu i mlade savezne zemlje Štajerske.
Uz spisateljsku djelatnost Margarita Kinstner pored ostaloga radi i u uredništvu književnog časopisa „&Radieschen“, koji prima i objavljuje djela s čitavog njemačkog govornog područja.