Finsko-švedske spisateljice u Ogrizoviću

breze

Pozivamo Vas na književnu večer s finsko-švedskim spisateljicama - u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) u srijedu, 23.10.2019. u 18 sati, predstavit će nam se Mia Franck i Hannele Mikaela Taivassalo. Razgovor će moderirati dr. sc. Bodil Zalesky, lektorica za švedski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a simultano će prevoditi Daria Lazić. Autorice će se predstaviti svojim proznim ulomcima u prijevodu Miše Grundlera. Ovo je prva suradnja u programu razmjene pisaca s Finskom.

Mia Franck živi u Turkuu, u Finskoj. Osim što piše, podučava kreativno pisanje na jednogodišnjim tečajevima i kratkim vikend-tečajevima. Godine 2009. doktorirala je književnost na Sveučilištu Åbo Akademi, a sada je znanstveno-istraživački rad zamijenila pisanjem romana i priča. Njezin posljednji roman, ”Bombträdgården” (Vrt bombi), priča o djevojci koju tijekom Drugog svjetskog rata pošalju iz Finske u Švedsku, nominiran je za književnu nagradu kulturnog časopisa Vi u Švedskoj i za Europsku književnu nagradu. Trenutačno se bavi pisanjem o počecima 20. stoljeća. Objavila je četiri romana i dvije knjige kratkih priča.

Hannele Mikaela Taivassalo književnica je koja pretežno piše prozu, ali i slikovnice, eseje i drame te izvodi kazališne performanse, a spajanjem različitih umjetnosti bavi se lirskom improvizacijom. Njezin četvrti roman, In transit (U prijevozu), objavljen je 2016., a distopijski serijski roman Scandorama u proljeće 2018. Godine 2008. dodijeljena joj je prestižna nagrada Runebergspriset za roman Fem knivar hade Andrej Krapl (Pet noževa imao Andrej Krapl), a 2017. dobila je nagradu kulturne zaklade Stiftelsen Längmanska za književni rad. Podučava kreativno pisanje i članica je izvođačke skupine City Mirage. Piše na švedskom, a performanse i improvizacije izvodi na švedskom i engleskom. 

 

(Fotografije autorica: Niklas Sandström)