NOVO u Biblioteci Poezije: zbirke pjesama Branislava Glumca, Ivana Kapeca i Bore Ćosića

OBJAVLJENO: ponedjeljak, 24.06.2024.
Nove zbirke pjesama

U Biblioteci Poezije HDP-a izašle su tri nove pjesničke knjige:

"Kad bih ja imao maternicu" Branislava Glumca; "Život u modrozelenoj aleji" Ivana Kapeca i "Profane" Bore Ćosića.

 

---

 

Branislav Glumac: "Kad bih ja imao maternicu"

Biblioteka Poezije

Zagreb, lipanj 2024.

Cijena: 14,00 €

O knjizi:

Glumac povezuje i visokomimetski i niskomimetski modus, spaja metafizičko, esencijalno s tzv. banalijama svakodnevnog života, s tijelom i njegovim potrebama. Pritom je, u toj svojevrsnoj rekapitulaciji vlastita života, iznimno ironičan, često i autoironičan. Duhovitost i uz nju sjetna nota stvaraju poseban vid poezije koja ne štedi ni samog autora, već ga ogoljuje u svakom dijelu, emotivnom, duhovnom, tjelesnom. U novoj knjizi Kad bih ja imao maternicu još ogoljenije, sa sarkazmom, ali i sjetno, prikazuje poziciju lirskog subjekta, njegovu starost, nemoć, samoću, deprivaciju, egzistencijalnu i društvenu. No, iznad svega, ova knjiga je posveta ženama, njihovoj ljepoti i snazi koju Glumac slavi.

Darija Žilić

 

---

 

Ivan Kapec: "Život u modrozelenoj aleji"

Biblioteka Poezije

Zagreb, lipanj 2024.

Cijena: 12,00 €

O knjizi:

U Životu u modrozelenoj aleji Ivan Kapec, naš cijenjeni jazz muzičar, gitarist i kompozitor, ali i stručnjak iz oblasti klasične filologije, ukazuje se kao poticajan pjesnik fenomenološko-redukcijske orijentacijeponajprije zato što svoj unutarnji doživljaj suštine svijeta pretpostavlja njegovim izvanjskim manifestacijama. Pjesnički subjekt ovdje je vidno distanciran od lirskog doživljaja, što je postmodernistička vrlina par excellence, no bez obzira na naglašenu cerebralnost, Ivan Kapec itekako zna diskretno plasirati humor među stihove, čime ne samo da podupire čitateljevu pažnju, već unosi i svježinu u tekst na način kako to samo može “neprofesionalni” pjesnik koji ne robuje izraubanim strukovnim strategijama i obrascima. U tom smislu ovaj suvereni i osebujni rukopis predstavlja dobrodošlo iznenađenje na suvremenoj hrvatskoj pjesničkoj sceni.

Damir Šodan

 

---

 

Bora Ćosić: "Profane"

Biblioteka Poezije

Zagreb, lipanj 2024.

Cijena: 12,00 €

O knjizi:

Zbirka pjesama Profane nastala je iz uvijek živahne tipkovnice klasika srpske i hrvatske književnosti Bore Ćosića tijekom lockdowna u Berlinu kao svojevrsni pjesnički dnevnik, 2020.godine.

Zbirku čini 70-ak pjesama, odreda pisanih kolokvijalnim jezikom, ludički, u katrenima s ukrštenom rimom i tri inicidentne u distisima s parnom rimom, što je u doba slobodnog stiha, zapravo, oslobađajuća demonstracija zanata.

Pjesme Bore Ćosića govore o iskustvu ljudskom, zrelom, čija je refleksija sad potaknuta fizički limitiranim prostorom i uokvirena pogledom s prozora. No vedri, ponekad ironični, duh Bore Ćosića će naći u malom puno, razgovarati s kolegama, piscima i pjesnicima (Katul je glavni lik/sugovornik, a spomenu se i Crnjanski, Dis, Krleža…). Naravno da majstoru Mixmedije kakav je autor ne nedostaje ni referenci na umjetnike od slikara do režisera, od Bruegela do Zinemanna.

Zato, rečeno veselim distihom: Priprema pozor / zaviri kroz prozor // Bora i Katul / pravi mirakul.

Kruno Lokotar