Predstavljanje zbirke pjesama "Dover" autorice Ivane Buljan Legati

dover

Predstavljanje zbirke pjesama "Dover" autorice Ivane Buljan Legati u nakladi Hrvatskog društva pisaca

12. prosinca 2019. u 19 sati na novoj sceni Akademije dramske umjetnosti F22 u Frankopanskoj 22.

 

Sudjeluju: Ivan Herceg, Nataša Govedić, Sanja Lovrenčić, Sanja Baković, Ivana Buljan Legati, Renata Sabljak

 

Ivana Buljan Legati rođena je u Zagrebu 20. prosinca 1972. godine.

Osnovnu i srednju školu, te osnovnu školu za klasični balet završila je u Zadru. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Magistrirala je na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskoga fakultetu u Zagrebu.

Predaje scenski govor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Odsjeku glume. Profesionalno igra u hrvatskim kazalištima i na filmu.

Radi kao suradnica za scenski govor u kazalištu i na filmu.

Pjesme su joj objavljivane u časopisima "Poezija" i "Tema", te na portalu za književnost i kulturu Strane.ba.

Književni prvijenac "Dover" objavljen je 2019. godine u nakladi Hrvatskoga društva pisaca.

 

"Stihove Ivane Buljan Legati u rukopisu pjesama pod naslovom "Dover" povezuje metafora vode - kao nečega nezaustavljivog, životnog vira i izvira, ali i isparivog, sklonog nestajanju, što čovjeka plaši i otrežnjava zbog njegove sveprisutne oholosti. Njezina je pjesnička građa od levitiranja i sublimiranja, otklona i zaklona, odustajanja i priklanjanja. Ona suprotstavlja tajne iskona i običnoga, svega što nas neprestano tjera da se zapitamo u kakvom to isprogramiranom, lažnom svemiru živimo. "U dirljivom omjeru ljubavi i brige/Ti bi konačno mogao riješiti svoju nesanicu/ Ja bih se ozbiljnije posvetila održavanju života/ Jer to znam/ Bolje od ijednog pada s vrha predvečerja/ Ovako ništa", kaže Ivana Buljan Legati. Njezin tjelesni i bestjelesni smisao, onaj ranjivi, ali i onaj goropadni, jest u vodi i svim njezinim manifestacijama. Razvidno je to i iz naslova kojima jasno omeđuje, ali i širi u svim smjerovima svoj poetski svijet. Dover - to stjecište, luka ali i "dover" kao "dwfr" u staroengleskom, voda, tekućina koja, kad to želi, ima svoj oblik, ali teži rasplinuću, onom nevidljivom, što samo slutimo ili drugi o nama slute. Poezija je to koja ogoljuje i zakriva, poezija duhovne i ljubavne potrage, nedostajanja i nestajanja, bjegova i vraćanja - u jednu točku, u sebe, u tijelo i duh iz kojega/kojih sve počinje, ili je to samo varka i sve se taloži i skuplja u mulj, u blato. Suvremeni je svijet osakaćen, odstranjeni su mu dijelovi važni za sklad, ravnotežu, dijalog - ili, jednostavno, za snove. "Oh, snaga glasova/ oh predodžbe najvišeg mjesta/ mnoga, tuđa, druga, mnoga, mnogi/ sustanari u manjku vremena", zaključuje pjesnikinja Ivana Buljan Legati." (Ivan Herceg)

 

Druženje će se nastaviti u klubu Backstage (mala opera) u Dalmatisnkoj ulici br 5.