Promocija knjige Andrijane Kos Lajtman "Dani kositra i jeke"

OBJAVLJENO: srijeda, 18.10.2023.
Dani kositra i jeke

Promocija knjige Andrijane Kos Lajtman "Dani kositra i jeke" održat će se 24. listopada 2023. u 19 sati, u Botaničaru (Trg Marka Marulića 6, Zagreb).

U promociji sudjeluju književni kritičari Evelina Rudan i Branko Maleš, urednik Ivan Herceg i autorica Andrijana Kos Lajtman.

Dani kositra i jeke jedinstvena su i osebujna knjiga, zbirka pjesama Andrijane Kos Lajtman, ali možda i imaginarni poetski dnevnik Vesne Parun, ili pak stihovani filmski scenarij za film o našoj velikoj pjesnikinji. Glas i lik autorice A. Kos Lajtman u njoj se isprepleću s jekom i sjenom V. Parun, tvoreći neobično poetsko tkanje života i djela poznate Zlarinjanke. Iz pjesme u pjesmu može se pratiti turbulentan životni put V. Parun, i ono poznato, i ono što je bilo skriveno, ili zatajeno, a ovdje je vješto rekonstruirano i ispisano rukom A. Kos Lajtman, svojevrsnim alter egom Vesne Parun u drugome desetljeću 21. stoljeća.
«Pijesak ružâ. Koraci. Možda povratak», stoji u lajtmotivu na početku ove knjige iz pjesme Možda povratak Vesne Parun. I doista, je li ovo novi povratak pomalo zaboravljene pjesnikinje kroz stihove i misli njezine svemirske, zvjezdane suputnice? Vjerujem da jest, knjiga je jedna, ali dvije su autorice – jedna kao stvarna žena, spisateljica, druga kao svjetlost ili Žena koralj.