Spisateljice u dijalogu: Lidija Deduš i Zrinka Posavec

OBJAVLJENO: ponedjeljak, 30.10.2023.
dedus i posavec

„Spisateljice u dijalogu” treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

 

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike, nagrađivanih spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme emocionalnosti i snage, mirovanja i bivanja, vlastitog i tuđeg (ženskog) glasa, autobiografije i biografije te poetike svakodnevnog, program uključuje sljedeće autorice i naslove: „Leglo” Suzane Matić, „Djevojku zarez” Rajne Racz, „Mirovanje” Dunje Matić, „Stjenice” Martine Vidaić, „Ja se zovem Lidija Deduš” Lidije Deduš, „Maria Callas se baca u more” Zirnke Posavec, „Sitan život” Mime Juračak i „Strvinari starog svijeta” Tee Tulić.

 

Treće izdanje „Spisateljica u dijalogu” nazvano „Autentični glas”, zakazano za 3. studenog u 19 sati, ugošćuje dvije osebujne pjesnikinje, Lidiju Deduš i Zrinku Posavec. Fokusirajući se na zbirku poezije „Maria Callas se baca u more” Zrinke Posavec i netom objavljenu „ja se zovem lidija deduš” Lidije Deduš treća tribina istražuje fenomen (pronalaženja) ženskog (umjetničkog) glasa, njegovu širinu i dubinu, važnost i snagu. 

 

Secirajući skrivenu svakodnevicu žene na pragu sredovječnosti i ispisujući svijet pjevanja i pjevačica, Deduš i Posavec, pišu lucidnu i vrckavu poeziju koja nam jasno pokazuje kako pišući o sebi, pišemo (o) drugima i obrnuto. Njihova je poezija posveta upornosti da budemo i ostanemo svoji, da sačuvamo vlastiti (umjetnički) glas, a s njim i autentičnu sebe. Pjesnički je to podsjetnik da one koje se ne prestaju smijati, da one koje ne prestaju pjevati, mogu za života zaista i živjeti.

 

Spisateljice u dijalogu

Booksa, petak, 3.11. u 19 sati

Gošće: Lidija Deduš i Zrinka Posavec

Moderira: Luiza Bouharaoua

 

Vidimo se u klubu Booksa i:

10. studenog u 19 sati s Mimom Juračak i Teom Tulić

 

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Partner: Booksa

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreb