Tribina „Kultura u škripcu: kako politika diktira pravila u kulturnom polju“

OBJAVLJENO: petak, 12.10.2018.
Kultura u skripcu

Kada je ovog proljeća Ana Lederer, novoimenovana pročelnica za kulturu Grada Zagreba, izjavila kako za redatelja Olivera Frljića zbog njegovog političkog aktivizma nema mjesta u gradskim kazalištima, mnogi su ovu izjavu okarakterizirali kao nedvosmislen pokušaj cenzure nad umjetničkim slobodama.  Nekoliko dana kasnije uslijedilo je skidanje predstave „Hotel Zagorje“ redateljice Anice Tomić i dramaturginje Jelene Kovačić s repertoara kazališta Gavella u sezoni 2018./2019. Ovi događaji ponovno su aktualizirali pitanje umjetničkih sloboda u Hrvatskoj, ali i položaj umjetnika i umjetnika slobodnjaka na kulturnoj sceni.

Tko i za koga kreira kulturne politike? Može li politička vlast određivati pravila umjetničke proizvodnje? U kojoj su mjeri ugrožene umjetničke slobode u Hrvatskoj? Kako su gradski pročelnici za kulturu posljednjih godina kreirali kulturnu strategiju i kako se gradskim kazalištima i kulturnim centrima oduzimala autonomija u umjetničkom djelovanju? Za koga nema mjesta u zagrebačkoj kulturi?

Na ova i mnoga druga pitanja, koja problematiziraju kulturnu strategiju grada Zagreba i položaj umjetnika na kulturnoj sceni, pokušat će odgovoriti sudionici tribine „Kultura u škripcu: kako politika diktira pravila u kulturnom polju“ koja će se u organizaciji Hrvatskog društva pisaca održati 15. listopada 2018. s početkom u 19 sati u dvorani Vile Arko (Basaričekova 24).  Na tribini sudjeluju: redateljica Anica Tomić, spisateljica Ivana Bodrožić, plesna umjetnica i koreografkinja Selma Banich i glazbeni producent, pjevač i skladatelj Luka Tralić.  Tribinu će moderirati novinarka i književnica Antonela Marušić

 

Dobrodošli!

 

 

https://soundcloud.com/user-411058851-714503191