Alen Brlek i Martina Vidaić na pjesničkim radionicama i festivalu u Berlinu

OBJAVLJENO: četvrtak, 26.05.2022.
martina alen

Hrvatsko društvo pisaca uključeno je  u pjesničko-prevoditeljski projekt pod nazivom VERSschmuggel / reVERSible čiji je glavni organizator berlinska Haus für Poesie (Kuća poezije), a koji se odvija u sklopu Međunarodnog festivala poezije (poesiefestival berlin) u lipnju 2022. u Berlinu.

Projekt okuplja osam pjesnika iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore te osam pjesnika iz Njemačke, Austrije i Švicarske, koji će uoči nastupa na pjesničkom festivalu sudjelovati na pjesničko-prevoditeljskim radionicama u kojima će izbrusiti ranije pripremljene prijevode svojih pjesama.

U projektu sudjeluju naši pjesnici Alen Brlek i Martina Vidaić, koji će nastupiti i na berlinskom pjesničkom festivalu (17.-22- lipnja 2022). Koordinatorica projekta s HR strane je Ana Brnardić.

Ideja projekta je da pjesnici koji pišu na njemačkom jeziku rade u paru s kolegama pjesnicima koji pišu na drugom jeziku, međusobno se prevode a da ne moraju razumjeti jezike jedni drugih. To je omogućeno posredovanjem tumača i unaprijed pripremljenim draftovima prijevoda, pa tako u nekoliko dana radionice tročlani timovi "prokrijumčare" stihove, stilske kontekste i kulturne konotacije preko granica jezika.

Rezultati pjesničko-prevoditeljske radionice bit će objavljeni u višejezičnom zborniku koji će zajednički urediti njemačka izdavačka kuća Verlag das Wunderhorn i partnerski izdavači u zemljama projekta – s naše strane HDP. Program se nastavlja u 2023. godini, kad će knjiga biti objavljena i predstavljena u zemljama iz kojih dolaze pjesnici u uključeni u projekt.

 

Poveznice:

https://poesiefestival.org/en/artists/vidaic-martina/

https://poesiefestival.org/en/artists/brlek-alen/