Bugarski pisci u Zagrebu - A. Todorova i G. Gavrilov

OBJAVLJENO: srijeda, 03.11.2021.
bug

U Zagrebu gostuju mladi, nagrađivani bugarski pjesnici Albena Todorova i Georgi Gavrilov. U ponedjeljak, 8. studenog 2021. u 20 sati, nastupit će na književnoj večeri u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu, a razgovor s njima vodit će pjesnik i urednik Ivan Herceg i prevoditeljica Ksenija Banović. Ovaj program ostvaruje se u okviru međunarodne razmjene pisaca s Bugarskom, a odvija se uz potporu Ministarstva kulture i medija u Godini čitanja te Grada Zagreba. Dobrodošli!


-----
Albena Todorova, rođena je 1983. u Mahačkali, sada već nepostojećem SSSR-u. Odrasla je u Bugarskoj, u Sofiji, koju voli poput svoga rodnoga grada. Učila je japanski te radila kao predavačica i prevoditeljica do 2014. godine, kada akademsku karijeru zamjenjuje korporativnom. Živjela je u Japanu, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a u Bugarsku se vraća 2020. godine. Radi u oblasti korporativnih financija. Do sada ima tri objavljene pjesničke zbirke: poezija (stihotvorenija, samoizdat, 2014.), poezija od koje se živi  (stihotvorenija, ot koito se živee, izd. Žanet – 45, 2018.) i Jedanaest sestara srpnja (edinajsette sestri na juli, izd. Žanet – 45, 2021.) Godine 2014. za zbirku poezija dobila je specijalnu nagradu za poeziju Ivan Nikolov, jednu od najpoznatijih pjesničkih nagrada u Bugarskoj.

-----

Georgi Gavrilov rođen je 1991. u Sofiji. Učio je engleski, francuski i mađarski jezik. Godine 2014. diplomirao je na Odsjeku za fiziku na sofijskom Sveučilištu Sv. Kliment Ohridski, nakon čega je i magistrirao s temom Fizika jezgre i elementarnih čestica. Autor je triju zbirki poezije, knjige s poetskim impresijama prema slikama Valentina Diševa i mnoštva publikacija i kritičkih tekstova objavljenih u periodičnim izdanjima: elektronički časopis za književnost Krastoput, književni tjednik Literaturen vestnik, dnevne novine 24 sata, časopis Štastie, More, Stranica, Glosi itd.

Poezija mu je prevođena na turski, španjolski (za dvojezični elektronički zbornik sa 12 bugarskih autora mlađih od 35 godina Jamás olvidados / Hикога забравени / Nikada zaboravljeni) i arapski.
Gavrilov je jedan od osnivača prostora za književnost i kulturu u Sofiji, nazvanog Hralupata.

Knjige:
Brodski dnevnik književnog čamca Koraben dnevnik na knižnata lodka,  Izd. Znaci, 2015.)
Pieta (Izd. Znaci, 2016.)
Plavi sati (Sinite časove, izd. Znaci, 2019.)Nagrade:

Nacionalni natječaj za poeziju More, 2014. (Burgas) – Prva nagrada – objavljivanje zbirke (Brodski dnevnik književnog čamca);
Nacionalni natječaj za poeziju za mlade Veselin Hančev, 2014. (Stara Zagora) – drugo mjesto;
Nacionalni studentski natječaj Bojan Penev (Šumen), 2015. – drugo mjesto;
Nacionalni natječaj za studentsko stvaralaštvo Georgi Černjakov, 2015. – drugo mjesto;
Brončani Pegaz  (prva nagrada) na natječaju za književni debi Južno proljeće, 2016. (Brodski dnevnik književnog čamca);
Posebna nagrada Udruženja bugarskih pisaca na Nacionalnom natječaju Hristo Fotev, 2016. (Brodski dnevnik književnog čamca);
Nominacija za književnu nagradu Pero, u kategoriji Debi, 2016.;
Nacionalni natječaj za poeziju Dobromir Tonev, 2016. – drugo mjesto;
Godišnja nagrada Akademije Liber za pjesničku zbirku 2015. godine u kategoriji Konceptualni pjesnički debi, 2016.
Nacionalni natječaj za poeziju i prozu Na kraj svijeta, 2019. – prvo mjesto.