Pjesnikinja petkom: Josipa Marenić

josipa marenic

Ovoga petka na tribini Pjesnikinja petkom ugostit ćemo pjesnikinju Josipu Marenić i pritom predstaviti njenu zbirku pjesama Pjesme koje ti pripadaju. S pjesnikinjom će razgovarati Sanja Baković i Monika Herceg.

Već od samog naslova zbirke pjesama Josipe Marenić jasno nam je da je riječ o autorici koja zna da joj poezija pripada, i da njome, što kasnije pokazuju i pjesme te zbirke, korača suvereno i samopouzdano, bez straha da su neke riječi krive ili preokupacije pjesama teške. Ona tako svojim jezikom probavlja nizove motiva i tema koje nas mnoge muče i tako daje glas svima nama i našim malim i velikim trenucima i strahovima, pišući i o napadu panike, poslovima koji nas izrabljuju, gubicima koji nas određuju jer nepovratno odnesu i dio nas, odnosima koji započinju nekad da jedan ponor ugleda drugi, našim slabostima i borbama, i sve te pjesme završavaju često u nekim pukotinama gdje je moguće zamisliti bilo kakav kraj i mimo onoga koji nam Marenić donese zadnjim stihom.

S Josipom ćemo razgovarati o poeziji općenito, stvarnosnome u poezijiji, ali i tokovima poezije koje danas osjetimo u suvremenom hrvatskom poetskom stvaralštvu, kao i sve češćim otklonima od tih tokova koji možemo primijetiti i kod njenog stvaralaštva. Razgovarat ćemo i o motivima koji nose angažirane poruke, kolektivnom i osobnom u poeziji, hrabrosti ili kukavičluku pisanja, a ponajviše o tome kome zapravo pripadaju naše pjesme, mitovima inspiracije i takozvanom pozivu pjesnika. Dotaknut ćemo se i toga kakav je put danas izdati knjigu pjesama u Hrvatskoj i koliko su bitne pojave poput recentnog hrabrog iskoraka Jutra poezije da, osim tribina, izdaje i zbirke pjesama.